Home » Uncategorized » Miten palauttaa opiskelumotivaatio?

Miten palauttaa opiskelumotivaatio?

Vaikka opintojen aloitus olisikin tuntunut inspiroivalta ja vaikka olisitkin aloittanut opiskelu-urakkasi täydellä teholla ja intoa puhkuen, saattaa opiskeluinto jossakin vaiheessa kadota. Tällöin opiskeleminen saattaa tuntua pohjamudissa rypemiseltä ja melko vaivalloiselta. Miten opiskelumotivaation voisi sitten palauttaa? Lue lisää tästä artikkelista siihen, miten omaa motivaatiota opiskelua kohtaan voi palauttaa.

Pidä pieni tauko opiskelussa

Jos sinusta tuntuu, että olet opiskelumotivaatiosi kanssa täysin lukossa, voi olla hyvä idea pitää pieni tauko itse opiskelussa. Tauon ei välttämättä tarvitse olla edes kovin pitkä. Lähde vaikkapa viikonlopuksi samoilemaan luonnon keskelle ja anna arjen stressin haihtua tuulen mukana taivaan tuuliin. Rentouttavan loman myötä saat uutta puhtia jatkaa opintoja aivan uudella innolla.

Myös mukavat harrastukset tai vaikkapa hyvän ystävän tapaaminen voi tuoda sinulle tarvitsemasi opintotauon. Pääasia on se, että teet hetken jotakin, josta todella pidät ja joka tuottaa sinulle iloa ja onnistumisen elämyksiä.

Ota opintoihin uusi näkökulma

Toisinaan uuden näkökulman ottaminen opintoihin ja oppimiseen saattaa auttaa. Ehkäpä voisit sisällyttää opintoihin erityisen mielenkiintoisia vapaavalintaisia opintoja tai ehkäpä voisit jotenkin muuten tehdä sellaisia opintoihin liittyviä valintoja, jotka tekisivät opinnoistasi entistä mielekkäämpiä. Toisinaan voi olla parasta vaihtaa opintolinjaa, jos sinusta kerta kaikkiaan tuntuu siltä, etteivät nykyiset opintosi ole sinua varten.

Tsekkaa oppimistyylisi ja -rutiinisi kuntoon

Toisinaan oppimismotivaatio saattaa kadota, jos oppimistyylissäsi tai -rutiineissasi on jotakin sellaista, mikä haittaa tai suorastaan estää oppimistasi. Ehkäpä jätät kotitehtävien tekemisen aina viime tinkaan ja teet niitä väsyneenä? Tällöin ei ole ihmekään, jos oppiminen takkuaa ja jos sinusta tuntuu, että motivaatio lentää ulos ikkunasta saman tien, kun yrität paneutua oppimiseen. Tällöin on tärkeää laittaa rutiinit kohdilleen!

Varmista, että opiskelet juuri sinulle optimaalisella tavalla. Osa opiskelijoista oppii parhaiten lukemalla, osa kuulemalla ja osa itse tekemällä tai jollakin muulla tavoin. Tiedostathan varmasti, miten juuri sinä opit ja sisäistät uudet asiat kaikista parhaiten? Jos yrität opiskella tavalla, joka ei sovi sinulle, voivat oppimistulokset jäädä laihoiksi.

Pidä huolta omasta jaksamisestasi

Opinnot saattavat olla niin rankkoja, että ne voivat tuntua jopa kaiken nielevältä ponnistukselta. Tällöin on erityisen tärkeää pitää huolta omasta jaksamisesta. Motivaatio karkaa hyvin nopeasti, jos et voi hyvin niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Pidä huolta myös ystävyyssuhteistasi, vaikka kuinka tuntuisi siltä, ettei ihmissuhteiden ylläpitämiselle oikein olisi aikaa. Jos tiukka paikka tulee, on ystävistä korvaamatonta tukea!

Hyödynnä tarvittaessa opiskelijaterveydenhuoltoa

Joissakin tilanteissa on tarpeen turvautua opiskelijaterveydenhuollon puoleen. Jos sinusta tuntuu, että motivaation puute johtuu esimerkiksi masennuksesta, on aika kääntyä terveydenhoitajan tai oppilaitoksen psykologin puoleen. Jos sinusta tuntuu, että elämässäsi on niin vaikeita asioita, ettet selviä niiden käsittelystä ilman ulkopuolisen apua, älä aikaile avun hakemista. Motivaatiosi saattaa palata, kunhan saat itsesi niin hyvään henkiseen, kuin fyysiseen kuntoon!